Just nu


4 maj 2015, av Formsmedjan

Studiebesök på PON CAT

Idag var vi på studiebesök hos PON CAT,  en av de största aktörerna i Bodens näringsliv. PON har haft verksamhet i Boden sedan 1948, dock under olika namn och ägare, men verksamheten har varit densamma. 

PON är ett holländskt familjeföretag med historia sedan 1898 och har 250 anläggningar i 11 olika länder. 2003 köpte PON upp Caterpillar som är en av världens största tillverkare av entreprenadmaskiner, gruvmaskiner, diesel- och naturgasmotorer samt gasturbiner. Verksamheten i Sverige är främst baserad på försäljning och service av bland annat Caterpillars hjullastare, dumprar, truckar och grävmaskiner.

I somras flyttade de in i sin nybyggda, stora anläggning vid A8-området. Idag besökte vi den för att ta reda på vilken verksamhet de har där och varför de valt att satsa på nybygge i Boden. 

Studiebesöket inleddes med en väldigt intressant presentation om PON CAT's verksamhet. I Boden är de främst inriktade på mining, dvs. produktion och service av maskiner som används i gruvor. Vi fick bl.a se en karta över vilka gruvor de förser med maskiner och förstod rätt snabbt varför de valt att bygga sin nya anläggning här; Boden låg ganska precis i centrum av alla de skandinaviska gruvorna. Anders Eriksson beskrev även att förutom det centrala läget fanns även det mesta de behöver i Boden, bl.a kompetens och logistiska möjligheter i form av järnväg och närhet till flyg och handelshamn.

- Förmodligen en av Bodens finaste konferenslokaler, PON CAT Boden

Efter presentationen fick vi en guidad tur genom anläggningens alla lokaler. Där fanns det bl.a verkstad, produktionshall, lager och utbildningslokal. En majestätisk och fräsch anläggning.

Avslutningsvis vill vi tacka PON CAT för ett spännande studiebesök. Det var en mäktig upplevelse att få ta del av en sådan stor verksamhet. Efter besöket var vi alla rätt malliga över att ha en så pass stor aktör i Boden. Riktigt häftigt är det!