Just nu


27 november 2014, av Formsmedjan

Pressevent: Det lokala samarbetet som bygger Hydro66 datacenter

Igår arrangerade vi ett pressevent åt Bodens Utveckling där vi bjöd in lokala, regionala och nationella journalister att delta. Syftet var att presentera huvudaktörerna inom samarbetsprojektet som bygger Hydro66 nya datacenter i Boden.

Vi välkomnade journalistkåren med smörgås och kaffe och försåg dem med informationsmaterial om eventets upplägg och en förskriven pressrelease. Journalisterna fick sedan lyssna till huvudaktörernas presentationer.

Först ut var Andy Long, VD, Hydro66 - uppbackad av Hydro66 affärsutvecklingschef, Paul Morrison. Han berättade om varför valet föll på Boden som etableringsort och varför de varit så måna om att hålla bygget av datacentret på lokal nivå.

- Vi ville hålla hela projektet lokalt; allt från planering och projektering till själva designen och bygget. Vi ville hitta det mest effektiva sättet att arbeta med lokala förmågor, material och traditioner. Vårt mål var att bygga ett datacenter som både skulle passa in och göra det bästa för den lokala miljön, berättar Andy Long.

Näst på tur stod Rickard Eriksson, VD, Vittjärvshus och Peter Berkfors, VD, BAM som fått förtroendet att bygga datacentret. Ett datacenter som kräver rätt så höga krav eftersom Hydro66 vill bygga det miljövänligaste och billigaste datacentret i världen.

- Att Hydro66 varit väldigt måna om att hålla bygget lokalt med lokala entreprenörer har gjort hela processen väldigt effektiv. Hela det lokala samarbetet kring det här projektet har gjort att vi kunnat skrida till verk snabbt. Bodens Utveckling, Bodens kommun och The Node Pole har gjort ett jättearbete för att ro det här i land. Att Vittjärvshus tillsammans med BAM dessutom fått och tagit chansen att ansvara för hela entreprenaden har också vunnit tid. Från att diskussionerna i augusti började till att bygget nu är i full gång talar för sig om hur bra det här samarbetet har fungerat – i alla led, förklarar Rickard Eriksson.

De båda ser positivt på utmaningen och har märkt av positiva effekter för respektive verksamheter.

- Det finns en positiv sysselsättningsaspekt i det här byggprojektet. Vi på Vittjärvshus har i och med det vår bästa vinter på många år framför oss, berättar Rickard Eriksson.

- De markarbetare vi vanligen permitterar varje vinter kan nu jobba kvar. I dagsläget är vi 20 man som arbetar och det var länge sedan vi var så många som jobbade över vintern. Det är mycket positivt, säger Peter Berkfors.

Bosse Strömbäck, kommunalråd i Boden, tog sedan över och berättade om den medvetna strategin som gjort att de lyckats så bra med datacenteretableringarna. Om vad som föranledde att Bodens Utveckling startade. Erik Svensson, VD, Bodens Utveckling, avrundade sedan presentationerna med att berätta om Bodens Utvecklings framfart och utveckling.

Efter presentationerna åkte vi ut till datacenterbygget där aktörerna inom samarbetsprojektet fick ta de första spadtagen tillsammans. Journalisterna fick även möjlighet att fotografera ute på området och göra personliga intervjuer. Förutsättningarna hade knappt kunnat vara bättre, träden var krispigt vita och solen strålade.

"Behind the scenes"-bild, Formsmedjan

Till presseventet hade vi anlitat fotografen Mat Richardsson. Här kan ni se några av hans bilder:

Det första spadtaget - fr. vänster: Erik Svensson - Bodens Utveckling, Bosse Strömbäck - Kommunalråd Boden, Andy Long - Hydro66, Paul Morrison - Hydro66, Peter Berkfors - BAM och Rickard Eriksson - Vittjärvshus.

Andy Long & Bosse Strömbäck

Paul Morrison i BAM's grävmaskin

Efter presseventet skrev vi en sammanfattning för att skicka till de journalister som inte kunnat närvara. Vill du läsa mer finns sammanfattningen bifogad här nedan.

pdf Ladda ner fil  66.pdf  224,0 KB